Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Τι έγινε στη Σύνοδο...


Την Παρασκευή και το Σάββατο, 22-23/10,  πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο έξω από το Ρέθυμνο η 65η Σύνοδος των Πρυτάνεων. Το όργανο αυτό είναι μη θεσμοθετημένο, ουσιαστικά παράνομο και εξυπηρετεί το Υπουργείο στην αδιαφανή συνδιαλλαγή του με τις Πρυτανείες. Ουσιαστικά, αποκλείοντας τους φοιτητές, και τη Σύγκλητο, το υπουργείο κανονίζει με τους πρυτάνεις το καινούργιο πλαίσιο λειτουργίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η επιλογή να συζητάνε κρυφά, κλεισμένοι σε ένα ξενοδοχείο, με την ασφυκτική φύλαξη των ΜΑΤ, δείχνει ξεκάθαρα το σαθρό υπόβαθρο πάνω στο οποίο ανοίγει το διάλογο το Υπουργείο Παιδείας. Το  κείμενο που κατέθεσε η υπουργός είχε μόνο τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου ενώ ολοκληρωμένη πρόταση θα κατατεθεί μετά τις περιφερειακές εκλογές, κάνοντας φανερό ότι η κυβέρνηση φοβάται τις αντιδράσεις και επιδιώκει μια «φαινομενική» ειρήνη προκειμένου να μην έχει πολιτικό κόστος.

Η απάντηση των Φοιτητικών Συλλόγων απέναντι στη σύνοδο ήταν ξεκάθαρη και ηχηρή. Στον προσχεδιασμένο αυτό διάλογο οι φοιτητές «συμμετείχαν» με τη μαζικότατη παγκρήτια πορεία του Σαββάτου. Με τις περισσότερες σχολές της Κρήτης να έχουν βγάλει Γενικές Συνελεύσεις με αγωνιστικά πλαίσια, περίπου 2000 άτομα από όλη την Κρήτη μα και από άλλες περιοχές της Ελλάδας ξεκαθάρισαν τη θέση τους:

  • ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΤΗΜΕΝΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕ ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ

     Το μέτωπο ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αναδιάρθρωση συγκροτείται πανεκπαιδευτικά, με μαθητές, καθηγητές, δασκάλους (ΟΛΜΕ,ΔΟΕ), Φοιτητικούς Συλλόγους, καθώς και πανεπιστημιακούς. Αξιοσημείωτο είναι πως η πρυτανεία του ΕΜΠ απείχε από τη διαδικασία, λόγω διαφωνίας με τους πολιτικούς άξονες του νομοσχεδίου, σε σύμπνοια με τις αποφάσεις των Φοιτητικών Συλλόγων. Σε παρόμοια στάση καλούμε και τη δική μας πρυτανεία, παρόλο που έχει δείξει στο παρελθόν ότι συνηγορεί με τις αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις.

Η πρώτη αναμέτρηση ανάμεσα στο εκπαιδευτικό μέτωπο και το Υπουργείο Παιδείας ολοκληρώθηκε. Η μαζική παρουσία των διαδηλωτών σηματοδότησε  μια κινηματική αρχή στην πολιτική αυτή αντιπαράθεση. Το Πανεπιστήμιο του Μνημονίου πρέπει να βρει την εκπαιδευτική κοινότητα σύσσωμη απέναντί του, στον επόμενο κινηματικό κόμβο της 17 Νοέμβρη.

Με τα αυτιά στο παρελθόν και τα μάτια στο μέλλον, συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις, κλιμακώνουμε μέσα από τις Γενικές μας Συνελεύσεις. Με πολιτικές καταλήψεις, μαχητικές διαδηλώσεις αντιτασσόμαστε στο Πανεπιστήμιο που δε μας χωράει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: