Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ 16/11


Οι πρόσφατες αυτόδιοικητικές εκλογές της προηγούμενης βδομάδας έδωσαν στη Κυβέρνηση ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στην βάρβαρη επίθεση που έχει εξαπολύσει σε εργαζόμενους και νεολαία όλο το προηγούμενο διάστημα. Όσο και αν η Κυβέρνηση αρνείται να το δεί, η τεράστια πτώση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, τα τεράστια ποσοστά αποχής και η συνολική άνοδος της Αριστεράς δείχνουν ότι ο λαός μπροστά στο δίλημμα του πρωθυπουργού «ΠΑΣΟΚ ή χρεοκωπία» δε θέλει τιποτα απο τα δυο. Το γεγονός ακόμη ότι την επόμενη μέρα των εκλογών κατέφθασε στη χώρα η τρόικα, με το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας και εξαθλίωσης δεν είναι καθόλου τυχαίο. Η συγκυρία όμως μέσα στην οποία έρχονται δεν είναι και πολύ ευνοϊκή εφόσον συμπίπτει με την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Το σύνθημα «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» είναι πραγματικά πιο επίκαιρο απο ποτέ. Με τις περικοπές μισθών και συντάξεων, τις αυξήσεις του Φ.Π.Α, τις απολύσεις, την εκτίναξη της ανεργίας και τις συνεχείς ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών ποιος άραγε τολμά να πει ότι το ψωμί δεν είναι επίκαιρο;

 Όσον αφορά στη νεολαία δε θα μπορούσε να μείνει στο απυρόβλητο από τη συνολικότερη επίθεση που δέχεται η κοινωνία. Με την υπογραφή του συμβολαίου πρώτης απασχόλησης, που ορίζει ότι ο νέος εργαζόμενος κάτω των 25 ετών θα μπαίνει στην αγορά εργασίας ανασφάλιστος, χωρίς να παίρνει αποζημίωση εάν απολυθεί και με μισθό πείνας 592 ευρώ, αλλά ταυτόχρονα και η αλλαγή όλου του θεσμού του πανεπιστημίου με το νομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου φτιάχνουν το μοντέλου του αυριανού εργαζόμενου. Έναν εργαζόμενο που πρέπει να είναι φθηνός, ευέλικτος, ειδικευμένος, άμεσα παραγωγικός, υπάκουος, αναλώσιμος και με πλήρη έλλειψη συλλογικών αναπαραστάσεων.

Αποκρυπτογραφώντας τα κύρια σημεία του νέου νομοσχεδίου εύκολα μπορούμε να φανταστούμε το μέλλον των υποψήφιων φοιτητών:

1) Κατάργηση του πτυχίου:. Πλέον ο φοιτητής δε θα εισάγεται σε ένα τμήμα (π.χ. Βιολογικό, Φυσικό κ.α.) αλλά σε μία σχολή (π.χ. σχολή θετικών επιστημών) και μετά το τέλος του πρώτου έτους (προπαρασκευαστικό) θα διαλέγει τα μαθήματα που θέλει να παρακολουθήσει, από ένα σύνολο προσφερόμενων μαθημάτων όλων των τμημάτων που υπάγονται στη σχολή. Αντί για ένα ενιαίο πτυχίο λοιπόν, θα έχει τον ατομικό του φάκελο δεξιοτήτων με το σύνολο των μονάδων του (ECTS) και θα του χορηγείται ένα εξατομικευμένο πιστοποιητικό σπουδών. Ενισχύεται έτσι η συνεχής επανακατάρτηση στα ΙΔΒΕ. Απόληξη αυτού η αποσύνδεση πτυχίου-εργασιακών δικαιωμάτων και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Θα πρέπει να ξεχάσουμε εντελώς την έννοια του, τις συλλογικές διεκδικήσεις, την άμεση Παράλληλα, αποδομείται κάθε έννοια  φοιτητικού συλλόγου και συνδικαλισμού και αυξάνονται οι εξεταστικοί φραγμοί με το προπαρασκευαστικό έτος.

2) Ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια: Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της περικοπής της χρηματοδότησης μεθοδεύεται η πλήρης ευθυγράμμιση των ιδρυμάτων με τη στρατηγική του κράτους και τις επιδιώξεις της αγοράς. Με βάση το νόμο της αξιολόγησης που ορίζει τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων με συγκεκριμένα κριτήρια, η χρηματοδότηση από το κράτος περιορίζεται και στρέφει τα πανεπιστήμια σε ιδιώτες. Ουσιαστικά το κράτος αποποιείται των ευθυνών του για την υποχρηματοδότηση.

3) Αυταρχικός τρόπος λειτουργίας των ιδρυμάτων: Η Σύγκλητος μετατρέπεται σε ένα “Συμβούλιο Διοίκησης”, όπου ο πρόεδρός του δε θα εκλέγεται αλλά θα διορίζεται από το κράτος με σκοπό να προωθεί και να εξυπηρετεί άμεσα τις επιταγές της εκάστοτε κυβέρνησης. Παράλληλα, με πρόφαση την “εξωστρέφεια” προς την κοινωνία, διάφοροι εξωτερικοί κοινωνικοί φορείς (ιδιωτικές εταιρίες, ΣΕΒ, κλπ) θα λαμβάνουν μέρος στη  διοίκηση και στη διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών, καθώς αυτές θα είναι και οι βασικές πηγές χρηματοδότησής του. Για να αποφύγουν την ενοχλητική παρουσία των φοιτητών αλλά και όσων καθηγητών προβάλλουν αντίσταση στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, φρόντισε το κράτος να αποκλείσει τη συμμετοχή τους σε αυτό το όργανο.

4) Τρόπος φοίτησης: Το τοπίο αλλάζει άρδην και σε αυτό το κομμάτι: εισαγωγή της έννοιας των διδάκτρων, «κουπόνι του φοιτητή» με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να πληρώνει μόνος του τις «δωρεάν» παροχές του κράτους (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα), παρουσίες και απουσίες στα μαθήματα, προαπαιτούμενα μαθήματα, διαγραφή αιωνίων, κατάργηση εξεταστικών, ένταση της εντατικοποίησης και της πειθάρχησης, περιορισμός του ασύλου.

5) Καλλικράτης στα Πανεπιστήμια: μαζικές καταργήσεις και συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ (από 400 σε 80!!) με  αποτέλεσμα να μειώνονται δραματικά οι εισακτέοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και να μένουν άνεργοι
καθηγητές και διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.




Απέναντι σε όλα αυτά δεν θα μείνουμε έτσι. Απέναντι στη σύγχρονη μορφή χούντας της εποχής μας πρέπει να αντιδράσουμε. Δεν μιλάμε απλά για ακόμα ένα αντιδραστικό πακέτο μεταρρυθμίσεων, αλλά για εκείνο το νομικό πλαίσιο που μετατρέπει τη γνώση από δικαίωμα της νεολαίας σε παρεχόμενη υπηρεσία και τους φοιτητές από ακαδημαϊκούς πολίτες σε πελάτες πακέτων πληροφοριών. Το προσχέδιο του νέου νόμου-πλαίσιο θα επιχειρηθεί να ψηφιστεί το πρώτο 15ήμερο του Γενάρη. Τη στιγμή που η υπουργός παιδείας θέλει να καταργήσει την έννοια του φοιτητικού συλλόγου και «τιμωρεί» το συνδικαλισμό εμείς απαντάμε μαζικοποιώντας και ενδυναμώνοντας τις συνελεύσεις, ζωντανεύοντας τα αμφιθέατρα μας και χρησιμοποιώντας όλα τα «όπλα» που διαθέτουμε .Όλη η φοιτητική κοινότητα πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης με τις πρώτες καταλήψεις και πορείες. Δε συμμετέχουμε σε κανένα στημένο διάλογο με το υπουργείο. Επιλέγουμε το νικηφόρο δρόμο του αγώνα διαρκείας. Εκείνο το δρόμο που οδήγησε σε κίνημα το 2006 και το 2007 ακυρώνοντας νόμους και πετυχαίνοντας νίκες.

Με μαζικές γενικές συνελεύσεις, διαδηλώσεις και καταλήψεις θα καταφέρουμε να αποσύρουμε το νομοσχέδιο-έκτρωμα και θα υπερασπιστούμε τη δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση.



Σε συντονισμό και αγωνιστική συμπόρευση με το υπόλοιπο εκπαιδευτικό και εργατικό κίνημα, μπορούμε να ανατρέψουμε την επίθεση στο δημόσιο πανεπιστήμιο, το μνημόνιο σε πανεπιστήμιο και κοινωνία.

Απαιτούμε:
  • Ανατροπή του νόμου-έκτρωμα της Διαμαντοπούλου
  • Καμία συμμετοχή στο στημένο τους διάλογο
  • Ανατροπή του Συμφώνου Πρώτης Απασχόλησης
  • Ενάντια στην αναγνώριση ιδιωτικών πανεπιστημίων
  • Όχι στην αξιολόγηση και τον ανταγωνισμό
  • Να καταργηθούν οι νόμοι των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για Συμπλήρωμα Διπλώματος, Διεθνές Πανεπιστήμιο, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ.
  • Καμία περιστολή του ασύλου
  • Ανατροπή του μνημονίου κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ
  • Κάτω η κυβέρνηση του μνημονίου
  • Παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους

Παλεύουμε για:
  • Ενιαία πτυχία, χωρίς κατατμήσεις, διασπάσεις και εξειδικεύσεις που θα μας κατοχυρώνουν ισχυρά επαγγελματικά δικαιώματα.
  • Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο. Το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για δουλειά
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, συγκοινωνίες. Αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων για τις εκπαιδευτικές και φοιτητικές ανάγκες
  • Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών
  • Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών
  • Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους. Μόνιμη και σταθερή με αξιοπρεπείς απολαβές και ασφάλιση, όχι στις  ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Αποφασίζουμε:
  • Logo_AREL_EAAK_grayΚατάληψη της σχολής μέχρι τη Πέμπτη 18/11 με νέα Γενική Συνέλευση 
  • Συμμετοχή του συλλόγου στις πορεία για το Πολυτεχνείο τη Τετάρτη 17/11, 19:00 στη Πλ. Ελευθερίας.
  • Παράσταση διαμαρτυρίας στην ορκωμοσία 19/11, 11:00 στο Κλειστό Γυμναστήριο των Βουτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: