Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

λιστα συγγραμματων

Η (μαύρη) λίστα συγγραμμάτων


Η ψήφιση της λίστας συγγραμμάτων έγινε μέσα σε ένα ανενεργό φοιτητικά καλοκαίρι, ύστερα από ένα χειμώνα εκτεταμένων αντιδράσεων των Συλλόγων ενάντια σε όσες πτυχές του νόμου Πλαισίου, με επίκεντρο τις προεδρικές εκλογές, πήγαν να εφαρμοστούν.


Η λίστα συγγραμμάτων είναι μια από τις πιο αιχμηρές διατάξεις του Νόμου Πλαισίου. Η διάταξη αυτή προβλέπει ένα νέο τρόπο διανομής των βιβλίων όπου κάθε φοιτητής θα πρέπει να επιλέγει ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΔΩΡΕΑΝ από μια προτεινόμενη λίστα. Η επιλογή όμως αυτή δεν θα καλύπτει απαραίτητα την διδακτέα ύλη, καθώς αυτή μπορεί να κατανέμεται σε παραπάνω από ένα βιβλία της λίστας. Αυτό σημαίνει ότι ο φοιτητής θα αναγκάζεται να αγοράζει με δικά του έξοδα τα επιπλέον συγγράμματα, σε αντίθεση με το πώς γινόταν μέχρι σήμερα, όπου κάθε καθηγητής επέλεγε συγκεκριμένα βιβλία τα οποία προμηθεύονταν δωρεάν σε όλους τους φοιτητές. Οι λίστες θα στέλνονται στο υπουργείο και θα εγκρίνονται με γνώμονα το κόστος κι όχι τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών μέσα από μια διαδικασία φοβερά χρονοβόρα και γραφειοκρατική. Οι φοιτητές μπαίνουν σ’ ένα συνεχές κυνήγι βιβλίων από μεγαλοετείς φοιτητές και βιβλιοθήκες. Τα συγγράμματα γίνονται πια προσωπικό μέλημα του φοιτητή, και στο άμεσο μέλλον δε θα ακούγεται παράλογο το υπουργείο να μην έχει πια καμία ανάμειξη με την παροχή βιβλίων, μια πλέον… «φοιτητική υποχρέωση».


Οι λίστες αυτές θα φθάσουν στα χέρια μας με ευθύνη της πρυτανείας και των προέδρων των τμημάτων του ΠΚ που ακολουθούν πιστά τις εντολές της κυβέρνησης, αδιαφορώντας για την ξεκάθαρη εναντίωση των φοιτητικών συλλόγων στο σύνολο της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Η δικαιολογία «είναι νόμος του κράτους και πρέπει να εφαρμοστεί», από τη μεριά της πρυτανείας, αυτοακυρώνεται όταν έχουμε να κάνουμε με αναφαίρετα δικαιώματα των φοιτητών και από τη στιγμή που μεγάλα Πανεπιστήμια της χώρας έχουν πάρει αποφάσεις ενάντια στην εφαρμογή του.

Μια ακόμα αποτυχημένη μεταρρύθμιση, ο νόμος πλαίσιο, είναι αυτή η εκπαιδευτική τομή που έβγαλε στο προσκήνιο για 2 χρόνια δεκάδες χιλιάδες αγωνιζόμενους φοιτητές. Ψηφίστηκε αυταρχικά μέσα στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των συλλόγων και το ίδιο αυταρχικά πάει να εφαρμοστεί.

Δεν διαπραγματευόμαστε τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Να απαντήσουμε δυναμικά μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις, απέχοντας από τη συμπλήρωση της λίστας συγγραμμάτων.

Ο αγώνας ενάντια στο νόμο πλαίσιο και σε ολόκληρη την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση είναι ένας αγώνας διαρκείας. Οι φοιτητικοί σύλλογοι πρέπει να απαντήσουν στους δρόμους μαζί με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας διεκδικώντας τη συνολική ανατροπή του Νόμου πλαίσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: